Apparatuur

Krijg je een beugel en wil je zien hoe deze eruit komt te zien, dan vind je hier al je informatie.

Vaste beugels (Smartclip systeem en Damon systeem)

poetsen
ragers
Tijdelijke beetverhoging 

Klasse II elastieken
Klasse III elastieken
Kruis elastieken 

Headgear
Carriere Distalizer
Insignia1 + Insignia2
Activator
Biteturbo
Twin Block
RME
Quad Helix
Herbst
Vrijleggen geïmpacteerde tand
Invisalign 
Aligners (doorzichtige beugel)
Tad ( orthodontisch schroefje)
Botanker
Retentie


Vaste beugel (slotjes)

Zojuist is de slotjesbeugel in je mond aangebracht. Op elke tand zit nu een metalen slotje (bracket) geplakt. Door de brackets zit een draad die word vastgeklemd met behulp van kleine klepjes in de brackets. De draad die door de brackets loopt gaat ervoor zorgen dat je tanden langzaam gaan verschuiven. Deze draad oefent krachten uit op je tanden en kiezen die vooral de eerste paar dagen wat gevoelig kunnen zijn. Indien het erg pijnlijk is, kun je een pijnstiller (bv paracetamol) innemen. De tanden kunnen ook losser in je kaak gaan staan. De binnenkant van je wangen, lippen en tong kunnen geïrriteerd raken, wat na een paar dagen meestal vanzelf minder wordt. Je kunt ook een stukje was drukken op de plek waar de beugel irritatie veroorzaakt, een filmpje hierover kun je hier bekijken. Indien het draadje pijnlijk uitsteekt mag je langskomen om het af te laten knippen.

  
Bekijk hier de filmpjes op YouTube over het SmartclipSL systeem en Damon systeem

Een slotjesbeugel is vrij kwetsbaar. Het is heel belangrijk om hard dichtbijten te vermijden, dit voorkomt dat de slotjes losschieten van je tanden. Ook harde etenswaren kun je dus beter vermijden. Appels en wortels van te voren in stukjes snijden, dus niet afbijten. Kauwgom kauwen, harde snoepjes, pepermunt, drop en toffees kun je beter laten staan.

Een vaste beugel heeft veel onderhoud nodig. Poets je tanden iedere keer als je iets gegeten hebt met een zachte tandenborstel en gebruik ragers. Kijk goed in de spiegel of alles nauwkeurig schoon is. Vergeet vooral niet je tandvlees goed te masseren; als het goed is mag dit met poetsen niet bloeden. Indien de mondhygiëne onvoldoende is, kunnen in combinatie met suiker ontkalkingen ontstaan (witte plekken rondom de slotjes). Deze ontkalkingen zullen zeker gaatjes worden indien de mondhygiëne niet drastisch verbetert. Om dit te helpen voorkomen moet je ook een keer per dag spoelen met een fluoride oplossing. Dit krijg je op recept (voldoende voor vier maanden) bij de apotheek. Snoep en zoete frisdrank zijn erg slecht voor je gebit en verhogen het risico op gaatjes. Een ‘light’-product zal minder snel gaatjes veroorzaken.

Soms kun je in het begin alleen op je voortanden bijten en komen de kiezen niet goed op elkaar. Wees dan extra voorzichtig. Mocht er toch iets kapot gaan aan de beugel dan is het verstandig om meteen naar de praktijk te bellen. Vaak is het nodig om de apparatuur zo snel mogelijk te repareren. In het begin worden dunne draden gebruikt, deze draden kunnen iets verschuiven. In het midden van de draad is daarom een stopje gemaakt om te voorkomen dat de draad helemaal naar achter schuift.

Een filmpje over het plaatsen van vaste apparatuur kun je hier bekijken en een filmpje over het dragen van elastieken (klasse II) hier en (klasse III) hier.

Diepe beet

 


Hier kan je een filmpje bekijken over een tijdelijke beet verhoging  op de kiezen (blauw).

Is er een slotje los of iets kapot? Altijd even bellen of mailen, ook al heb je dezelfde dag of binnen enkele dagen een controle afspraak.


Headgear ("buitenboordbeugel")

Met de headgear wordt kracht uitgeoefend op de bovenkaak. Deze kracht heeft invloed op de groei van de bovenkaak en ook op de kiezen waar hij aan bevestigd is. De richting en de grootte van de kracht hangen af van de manier waarop het aangezicht groeit en hoe de kiezen moeten verschuiven.
De buitenbeugel wordt vaak gebruikt om meer ruimte te maken voor de blijvende tanden die nu te weinig plaats hebben. Vaak komt daarna nog een andere beugel erbij bijv. een plaatjesbeugel. Er zijn twee soorten buitenbeugels: een hoofdkapje (headcap of petje) en een nekband. Via een metalen beugel met twee binnenbenen en twee buitenbenen langs je wangen wordt de kracht van de buitenbeugel overgebracht op het gebit. Om de kiezen zitten metalen bandjes met openingen waar de buitenbeugel in past. Je moet hem voorzichtig en zonder wrikken in de bandjes bevestigen. Om te voorkomen dat er gaatjes in je tanden of kiezen komen moet je zo min mogelijk zoete koolzuurhoudende dranken drinken. In het begin zijn de kiezen vaak gevoelig maar dat gaat vanzelf na enige tijd over. Ook kunnen de kiezen iets losser gaan staan door de kracht die erop wordt uitgeoefend.
De binnenkant van je wangen, lippen en tong kan geïrriteerd raken, wat meestal na een paar dagen vanzelf minder wordt.

  Bekijk deze beugel op YouTube

Voordat de beugel geplaatst kan worden is het meestal nodig om een ruimte tussen de kiezen te maken zodat de bandjes er omheen kunnen. Dit gebeurt dmv elastiekjes en heet separeren. Een filmpje over hoe dit gaat vind je hier.

Het is belangrijk om de volgende regels in acht te nemen:

 • Een headgear moet volgens de instructies gedragen worden, dus minimaal 12 tot 14 uur per dag. Het apparaat werkt natuurlijk alleen als het gedragen wordt. Het resultaat hangt dus volledig van jouw medewerking af. Hoe meer de headgear gedragen wordt, hoe beter het resultaat is en hoe sneller het werkt.
 • Draag de headgear volgens een vast patroon en sla geen enkele dag over, ook niet in de vakantie.
 • Draag de headgear niet tijdens het eten en sporten of in andere situaties waarin tegen de beugel gestoten kan worden.
 • Spelen met de headgear betekent risico voor je gebit en voor je ogen.
 • Maak de nekband of het hoofdkapje altijd eerst los voordat je de beugel uitdoet.
 • Als een band los zit moet je dit melden en een afspraak maken om hem opnieuw vast te laten zetten, ook al moet je dezelfde dag of week toch op controle komen.Activator (blokbeugel)

De blokbeugel is een apparaat dat uit een boven- en een onderbeugel bestaat die aan elkaar vastzitten. De bedoeling van de blokbeugel (activator) is dat het de groei van je boven- en onderkaak gaat beïnvloeden. Na een tijdje zullen je kaken beter op elkaar gaan passen. Een blokbeugel werkt alleen als hij goed gedragen wordt, minstens 12 uur per etmaal. Tijdens het eten en sporten moet je de activator uitdoen. Zorg ervoor dat je de activator volgens een strak schema draagt en elke dag zoveel mogelijk dezelfde tijden inhoudt samen met je buitenbeugel (12 tot 14 uren per dag). In het begin zit de activator soms strak in je mond. Na een paar dagen zul je merken dat hij losser gaat zitten. Wanneer je dichtbijt gaat dat op een heel andere manier dan je voorheen gewend was. Ook slikken en praten gaat anders. Je zult echt even aan de activator moeten wennen. Veel patiënten hebben in het begin last van:

 • veel speeksel
 • slissen met praten
 • moe gevoel in de kauwspieren
 • blaartjes op het tandvlees
 • gevoelige tanden


Meestal duren deze klachten niet lang. Als er een week na het plaatsen nog steeds klachten zijn, moet je even een afspraak maken. Als er zere plekken ontstaan achter je ondersnijtanden of onder je tong moet er iets van de beugel afgeslepen worden. Het kan ook voorkomen dat de beugel tijdens de nacht uit je mond valt. Dit gaat meestal vanzelf na een paar dagen beter.

Het slijmvlies van je wangen, je lippen en je tong kunnen geïrriteerd raken, maar dit gaat meestal vanzelf weer weg.
Zorg dat je de beugel goed schoonhoudt. Maak hem elke dag schoon met een borstel en gewone zeep en spoel hem af met water. Hardnekkige aanslag kun je verwijderen door de beugel in een bakje met azijn (geen schoonmaakazijn!) of opgeloste Steradent tablet volgens gebruiksaanwijzing te leggen.
Een blokbeugel is niet bedoeld om mee te spelen. Dat is schadelijk voor je tanden en kan leiden tot breuk van de draden of de kunsthars.
Zorg dat je de beugel goed opbergt wanneer je hem niet draagt. Je kunt daar het plastic doosje voor gebruiken die je samen met de beugel hebt gekregen.

Twin Block

Deze beugel wordt gedragen om de relatie tussen de boven- en de onderkaak te veranderen. Meestal moet het groeien van de onderkaak geholpen worden zodat de afstand tussen de boven voortanden en ondertanden wordt verkleind.

De beugel bestaat uit een boven- en onderdeel (Twin) los van elkaar die zo zijn gemaakt dat tijdens het sluiten van de mond de onderkaak in de gewenst voorwaartse positie wordt gebracht. Doordat de twee delen niet aan elkaar vastzitten kan er met de beugel in de mond toch goed gesproken, gedronken en zelfs gegeten worden. Dit maak het mogelijk dat de beugel 24 uur per etmaal kan worden gedragen, dus op school, op de fiets, voor de televisie, tijdens het eten, in bed etc.

  Bekijk deze film op YouTube


RME (expansiebeugel)

De afkorting RME wordt gebruikt voor de Engelse benaming van een beugel die zorgt voor een verbreding van de bovenkaak bij kinderen die zich in de groeifase bevinden. De RME zit met ringen om vier kiezen in de bovenkaak vast en heeft in het midden een schroef die uitgedraaid kan worden zodat de kaak verbreedt. De actieve behandeling, het verbreden, duurt ongeveer twee weken waarbij twee keer per dag wordt uitgedraaid. Tijdens die twee weken ontstaat er een spleet tussen de voortanden in de bovenkaak omdat de kaak geleidelijk steeds breder wordt en er dus meer ruimte ontstaat voor de tanden. Na twee weken actieve behandeling volgt een retentieperiode van drie maanden om de situatie te stabiliseren. Vaak wordt de RME opgevolgd door een behandeling met een slotjesbeugel.

  Bekijk deze film op YouTube

 

 Filmpje Quad Helix expansie bovenkaak


Herbst

De 'Herbst' is een beugel die bestaat uit ringen om de eerste grote kiezen in de boven- en onderkaak met daaraan een metalen boog die langs de binnenkant van de tanden in de onderkaak loopt en korteren metalen boogjes die in de bovenkaak tot aan de eerste kleine kiezen lopen. Daarnaast loopt er nog een metalen boog over de breedte van het gehemelte en zitten er links en rechts telescoopvormige buisjes aan de ringen om de kiezen vast die ervoor zorgen dat de onderkaak naar voren wordt geduwd. Dit alles wordt geïllustreerd in het filmpje hierboven.
De Herbst beugel stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatst de kiezen in de bovenkaak naar achteren en de tanden van de onderkaak naar voren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind en wordt ervoor gezorgd dat de kiezen van de onder- en bovenkaak goed in elkaar passen. Voor een goed resultaat moet de beugel tussen de 9 en 12 maanden in de mond blijven. Omdat de beugel vast in de mond zit en dus 24 uur per dag werkt is de Herbst een zeer effectieve beugel. Ook is de beugel weinig zichtbaar en kan er goed mee worden gesproken. Vaak wordt deze beugel opgevolgd door een vaste beugel.

 

Vrijleggen geïmpacteerde tand

Geïmpacteerde gebitselementen zijn tanden en kiezen die niet op de normale tijd doorbreken, zoals bijvoorbeeld de hoektand. Met behulp van een röntgenfoto kan meestal worden vastgesteld of een tand nog in het kaakbot aanwezig is.
De tand kan door de kaakchirurg meestal poliklinisch en onder plaatselijke verdoving vrijgelegd worden.

 Bekijk deze film op YouTube

Invisalign

Invisalign is een onzichtbare beugel die als transparant bitje over het gebit wordt geschoven. Het grote voordeel van de Invisalign beugel is dat hij perfect het gebit corrigeert zonder dat je omgeving ziet dat je een beugel hebt.

 

Tad ( orthodontisch schroefje)

 In sommige gevallen is het nodig ortho- of mini-implantaten: TAD’s (Temporary Anchorage Devices) te gebruiken tijdens de orthodontische behandeling. Dit zijn kleine schroefjes die in de kaakwal of het gehemelte worden geplaatst. TAD’s zorgen voor een vast ankerpunt waar kracht vandaan kan komen. Hierdoor is het mogelijk iedere specifieke tand op de juiste plek te zetten zonder dat de rest van de tanden worden verschoven. Waar de TAD’s geplaatst worden hangt van de situatie in de mond af. Tijdens het plaatsen van een TAD kun je een lichte druk voelen.

Botanker

Bij ingewikkelde behandelingen wordt soms gebruik gemaakt van Botankers, plaatsystemen die middels titanium schroeven aan de boven- of onderkaak bevestigd worden door de kaakchirurg. Deze ingreep vindt plaats onder lokale verdoving.


Retentie

Zojuist is de orthodontische apparatuur bij jou verwijderd. De actieve behandeling met vaste apparatuur is daarmee ten einde gekomen. Dit betekent echter niet dat er nu niets meer hoeft te gebeuren. Op dit moment staan alle tanden en kiezen nog los en voelt het misschien vreemd aan met dichtbijten. De komende periode zullen alle tanden en kiezen moeten wennen aan hun nieuwe stand en goed vast moeten groeien in het bot van boven- en onderkaak. Je krijgt nu nog een zogenaamde “nabehandeling” om te zorgen dat tanden en kiezen vastgroeien in de stand die ze nu hebben.

In de boven- en onderkaak heb je spalkjes gekregen achter de boven- en ondersnijtanden. Dit zijn flexibele metalen draden die aan de binnenkant van de snijtanden en hoektanden is vastgeplakt. De spalkjes blijven in principe permanent zitten. Om te voorkomen dat de spalk los gaat moet er voorzichtig mee worden omgegaan. Je mag met je snijtanden niet op harde dingen bijten zoals noten, snoepjes en dergelijke. Appels in stukjes snijden!Eventueel wordt nog een nachtbeugel (clear retainer) aangemeten, een doorzichtig hoesje over tanden en kiezen. Deze moet iedere nacht worden gedragen.

Mocht de spalk los gaan dan moet je dit wel melden anders kunnen je tanden weer gaan verschuiven.

 

Risico’s

Bij een orthodontische behandeling moet je rekening houden met de volgende negatieve ‘neven effecten’.

Ontstoken tandvlees. Het tanden poetsen is zonder meer lastiger geworden. Als je dat niet zorgvuldig genoeg doet zullen de bacteriën in de tandplak ervoor zorgen dat je dik, rood en bloedend tandvlees krijgt.
Ontkalkingen (witte vlekjes, zwakke plekken op het tandglazuur). Indien de tandplak onvoldoende wordt weggepoetst kunnen bacteriën in combinatie met suikers uit je eigen voeding tandbederf veroorzaken, cariës, oftewel gaatjes.

De enige remedie tegen bovenstaande is uiteraard zorgvuldig je tanden te poetsen en op je voeding te letten. Denk er aan dat suikers niet alleen in snoep zitten!

Wortelresorptie, het verkorten van de tandwortels. Hiervan is onvoldoende bekend hoe en bij welke mensen dit effect zal optreden.
Na een orthodontische behandeling hebben de tanden en kiezen de neiging om weer terug te gaan groeien naar de oude gebitsstand. Het is daarom van het grootste belang om een orthodontische behandeling helemaal netjes af te maken. Daarbij is het van belang om na de actieve behandeling gedurende lange tijd het gebit vast te houden in haar nieuwe stand, de zg. retentieperiode. Echter gedurende ons gehele leven is ons gebit in beweging. Dit is niet zo vreemd, immers de rest van ons lichaam veranderd ook naarmate we ouder worden. Wij stellen dat een lange retentieperiode belangrijk is. Het is wel mogelijk dat individuele gebitselementen iets kunnen verschuiven.