Beugel EHBO

Algemeen

Na het plaatsen van bijna elke beugel, is het heel normaal dat je daar last van hebt. Meestal valt het wel mee, maar toch.

Na het plaatsen van een uitneembare beugel gaat de eventuele pijn vaak ook na een paar dagen wel over. Het uitlaten, als de beugel pijn doet, zal die periode echter alleen maar verlengen i.p.v. verkorten. Als de beugel drukt op het tandvlees is het uiteraard wel verstandig om contact op te nemen met de praktijk zodat we het probleem kunnen verhelpen. Wanneer dit ’s avonds of in het weekend het geval is mag je de beugel uitdoen tot de eerstvolgende werkdag.
In het algemeen wordt er wel gezegd, dat je door de pijn ‘heen’ moet dragen.

Na het plaatsen van een vaste beugel kan ‘de pijn’ soms wel een kleine week duren. Gemiddeld is dat echter maar een paar dagen. Wij zullen ook wat was meegeven om de uitstekende delen van een beugel mee te kunnen bedekken. De tong en de wang zullen op snel wennen aan de beugel en dan heb je tijdens de verdere beugelbehandeling ook geen last meer van die uitstekende delen.

Hieronder staan tips voor het geval je ‘s avonds, in het weekend of op vakantie een probleem met je beugel krijgt. Kijk eerst even goed wat de oorzaak van het probleem is. Neem daarna, als je de klacht zelf hebt verholpen, zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak om de beugel te laten repareren ( 023 562 7930).

Probleem

   

Oplossing

Een losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn. Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met ons. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.
   
Een losse (uitneembare) beugel drukt op het tandvlees: Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen.
   
Een losse (uitneembare) beugel is kapot, maar je kunt hem nog wel dragen. Blijf de beugel dragen en maak een afspraak met ons.
 
Er zit bij een vaste beugel een plaatje (bracket) los. Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten en bellen voor een afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was op en bel voor een afspraak. Stop met dragen van elastieken.
   
Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong.
 Bedek het irriterende deel van de beugel met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. Als het weekend of vakantie is, kan de dienstdoende orthodontist je helpen. Het draadje moet worden ingekort.
  
Er zit bij een vaste beugel een ketting (elastiek) losgeschoten.
 Knip alles wat stoort of los is eraf en bel voor een afspraak.
   
Er zit bij een vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los. Als je last van het ringetje hebt, kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het ringetje weer vast te laten zetten.
   
Het ringetje (bandje) om de kies, waar de buitenbeugel aan vast moet worden maken, zit los. Laat de buitenbeugel uit. Als je last van het ringetje hebt kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het ringetje weer vast te laten zetten.
   
Het draadje achter mijn tanden zit los of is gebroken, maar het doet geen pijn. Bel de praktijk op de eerst mogelijke werkdag voor het maken van een afspraak om het te repareren.
   
Het draadje achter mijn tanden zit los en prikt in mijn tong.
 

Bel de praktijk om het probleem op te lossen. In het weekend mag je het draadje er eventueel uittrekken.


Tijdens praktijkuren
Als er iets mis is dan is het raadzaam meteen contact op te nemen; telefonisch (023 562 7930) of per email (info@orthohoofddorp.nl).
Afhankelijk van het probleem zul je op korte termijn een afspraak krijgen of wordt er extra tijd gereserveerd bij de volgende afspraak. Meld het in elk geval altijd zodat we tijd kunnen inplannen als we iets moeten doen.

In de avond en in het weekend
Luister het antwoordapparaat altijd tot het einde af om de gegeven instructies op te volgen of kijk hier. Dit nummer is alleen bedoeld voor noodsituaties die niet kunnen wachten tot de praktijk weer geopend is (dit betreft voornamelijk pijnklachten; het niet kunnen komen op een afspraak, verzetten van afspraken e.d. behoren hier nadrukkelijk niet toe).