Vaste beugel (slotjes)

 


Zojuist is de slotjesbeugel in je mond aangebracht. Op elke tand zit nu een metalen slotje (bracket) geplakt. Door de brackets zit een draad die word vastgeklemd met behulp van kleine klepjes in de brackets. De draad die door de brackets loopt gaat ervoor zorgen dat je tanden langzaam gaan verschuiven. Deze draad oefent krachten uit op je tanden en kiezen die vooral de eerste paar dagen wat gevoelig kunnen zijn. Indien het erg pijnlijk is, kun je een pijnstiller (bv paracetamol) innemen. De tanden kunnen ook losser in je kaak gaan staan. De binnenkant van je wangen, lippen en tong kunnen geïrriteerd raken, wat na een paar dagen meestal vanzelf minder wordt. Je kunt ook een stukje was drukken op de plek waar de beugel irritatie veroorzaakt, een filmpje hierover kun je hier bekijken. Indien het draadje pijnlijk uitsteekt mag je langskomen om het af te laten knippen.

Een slotjesbeugel is vrij kwetsbaar. Het is heel belangrijk om hard dichtbijten te vermijden, dit voorkomt dat de slotjes losschieten van je tanden. Ook harde etenswaren kun je dus beter vermijden. Appels en wortels van te voren in stukjes snijden, dus niet afbijten. Kauwgom kauwen, harde snoepjes, pepermunt, drop en toffees kun je beter laten staan.

Een vaste beugel heeft veel onderhoud nodig. Poets je tanden iedere keer als je iets gegeten hebt met een zachte tandenborstel en gebruik ragers. Kijk nauwkeurig in de spiegel of alles goed schoon is controleer of alle tandplak om de slotjes is verwijderd. Vergeet vooral niet je tandvlees zachtjes mee te poetsen; als het goed is mag dit met poetsen niet bloeden. Om dit te helpen voorkomen moet je ook één keer per dag spoelen met een fluoride oplossing. Dit krijg je op recept (voldoende voor vier maanden) bij de apotheek.  Indien de mondhygiëne onvoldoende is, kan de tandplak in combinatie met suiker ontkalkingen ontstaan (witte plekken rondom de slotjes). Deze ontkalkingen zullen zeker gaatjes worden indien de mondhygiëne niet drastisch verbetert. Snoep en zoete frisdrank zijn erg slecht voor je gebit en verhogen het risico op gaatjes. Een ‘light'-product zal minder snel gaatjes veroorzaken.

Soms kun je in het begin alleen op je voortanden bijten en komen de kiezen niet goed op elkaar. Wees dan extra voorzichtig. Mocht er toch iets kapot gaan aan de beugel dan is het verstandig om meteen naar de praktijk te bellen. Vaak is het nodig om de apparatuur zo snel mogelijk te repareren. In het begin worden dunne draden gebruikt, deze draden kunnen iets verschuiven. In het midden van de draad is daarom een stopje gemaakt om te voorkomen dat de draad helemaal naar achter schuift.

 

Elastiekjes

Bij een slotjesbeugel is het soms van belang om elastiekjes te gaan dragen. Dat kan wanneer je een overbeet hebt of een onderbeet. Een overbeet betekent dat de bovenkaak meer naar voren is ten opzichte van de onderkaak. En een onderbeet betekent dat de onderkaak meer naar voren is ten opzichte van de bovenkaak. Wanneer je een overbeet hebt, draagt je elastiekjes op deze manier (Klasse 2) en wanneer je een onderbeet hebt draag je de elastiekjes op deze manier (Klasse 3). Soms is het nodig om kruis elastieken te dragen, dit is omdat je dan een kruisbeet hebt. Bij een kruisbeet staan de kiezen verkeerd-om. Het filmpje zal laten zien wat dat is. 

 

 

Blauw laagje lijm

Wanneer je een slotjesbeugel krijgt, wordt er ook een tijdelijke beetverhoging op de kiezen geplaatst. Dit is een laagje blauw lijm wat op de kiezen gezet wordt in de onderkaak. Dit is ter voorkoming dat de onderste slotjes eraf worden gebeten met de boventanden. Het blauwe laagje kan naar loop van tijd wat afslijten en kan het dus weer voorkomen dat je op de slotjes gaat bijten. Neem altijd even contact op met de praktijk of het nodig is dat je extra langskomt om het blauwe lijm laagje weer op te hogen.

 

Bite turbo

Een bite turbo is een blokje transparant lijm wat achter de voortanden wordt geplaatst. Meestal als je bite turbo's krijgt, krijg je er twee. Twee aan de binnenkant van de voortanden. Vaak krijg je dit samen met een blauw laagje lijm op de kiezen. Een bite turbo zorgt ervoor dat je niet op de slotjes kan dichtbijten en dat de kiezen naar elkaar kunnen komen. Dit corrigeert vaak een diepe beet.